Offerte
Aanvragen?
> Home / Onderhoud / Beestjes in het riet

Beestjes in uw rieten dak

Beestjes in het riet zijn in de meeste gevallen meer een irritatie voor de rietdekkers en bewoners dan daadwerkelijk schadelijk voor uw rieten dak. Beestjes komen vooral voor in geval van nieuwbouw of grote verbouwingen / vernieuwingen aan het rieten dak. Je ziet ze vaak na hele natte jaren. Ongedierte in het riet zit er nooit langer dan drie jaar.

Wat zijn beestjes of ongedierte in het riet? En wat kunt u er tegen doen?

Soorten beestjes in het riet


De meest voorkomende ‘beestjes’ die een probleem vormen in rieten daken, zijn de stofluizen. Zij vormen 95% van de gevallen. Stofluizen treden op bij vochtig weer en gedijen slecht in een warme en droge omgeving. Stofluizen voeden zich met mos, alg en schimmels.

Daarom is goed onderhoud van uw rieten dak zo belangrijk voor het voorkomen van beestjes. Veel minder voorkomend is de rietmijt (Pyemotes Tritici). De rietmijt is vervelender dan de stofluis, omdat hij bijt. Met name rietdekkers hebben er tijdens werkzaamheden aan het dak last van.

Wat doe ik tegen beestjes in het riet?
U kunt een professionele ongedierte bestrijder inhuren tegen de beestjes. Zij zullen met sterke middelen ongeveer dezelfde methode gebruiken die we hierna beschrijven.

In de zomer komt het ongedierte door de warmte uit het riet, ze zoeken dan koelte en vocht. U kunt de beestjes dan verwijderen door te stofzuigen en met een anti-luizenspray (verkrijgbaar bij tuincentra). Daarmee sprayt u uw kozijnen, vensterbanken en sponningen in. Een vochtige doek bespoten met het middel (bijvoorbeeld in de vensterbank) zal ook ongedierte aantrekken en doden.

Risicofactoren en oorzaken
De omstandigheden rondom uw pand kunnen de kans op beestjes vergroten. Denk met name aan veel vocht in en rond het gebouw tijdens de bouw, veel gebouwen bij elkaar en grondwerkzaamheden rondom het gebouw. Dit alles verhoogt de kans op overlast. Ook riet dat verwaarloost is en alg en mos heeft, zal eerder beestjes bevatten.

Offerte aanvragen?
vrijblijvend advies op maat Offerte aanvragen

Gespecialiseerd in rietdekken, schoorsteenvegen, timmerwerk en dakkapellen

Onderhoud


Wanneer u kiest voor een inspectieovereenkomst van Morren Rietdekkersbedrijf, bent u er zeker van dat uw dak in perfecte staat is en blijft. We maken graag een afspraak voor kosteloze jaarlijkse inspectie van het dak.

Lees meer

Nieuw rieten dak


De stijl van met riet gedekte gebouwen verschilt van boerderij tot landhuis, van traditioneel tot modern. Dankzij ruim 20 jaar ervaring met ambachtelijk rietdekken, kunnen wij u goed adviseren over de juiste materialen, technieken en het onderhoud voor uw rieten dak.

Lees meer