Help, mijn rieten dak is groen!

Heeft u een rieten dak op uw woning? Dan wilt u natuurlijk graag dat het dak zo lang mogelijk mooi blijft. Soms ontstaat er echter een groen laagje op uw rieten dak.

Wat is dat groene laagje op mijn rieten dak?

Na verloop van tijd kunnen er algen op uw rieten dak gaan groeien. Wanneer het dak nat is, zien deze algen eruit als een slijmerig groen laagje. Als het rieten dak droog is, kunt u de algen herkennen als een soort aangekoekte bruingroene korst. Sommige mensen zeggen dan dat ze ‘mos’ op hun rieten dak hebben, maar in werkelijkheid zijn dit bijna altijd algen. Riet is een natuurproduct en een rieten dak moet kunnen ademen. Een laagje algen werkt verstikkend voor het riet en tast uw rieten dak aan.

Wat moet ik met groene aanslag op mijn rieten dak?

Het is niet verstandig om de algen op uw rieten dak te laten zitten. Het riet wordt namelijk langzaam aangetast door deze piepkleine plantjes. Wanneer u te lang wacht met het bestrijden van de algen, zal het nodig zijn om het riet af te schrapen, te ‘kammen’ en/of  te ‘scheren’ om het weer mooi te krijgen. De rietdekker haalt dan wat van het riet af, waardoor uw rieten dak dunner wordt. Dit wilt u natuurlijk niet te vaak doen.

Algenbestrijding op mijn rieten dak – is dat giftig?

Om algen te bestrijden, wordt het rieten dak geïmpregneerd met een speciaal middel tegen algen. Het riet blijft dan langer mooi en wordt niet meer groen. Het is verstandig om deze behandeling jaarlijks te herhalen. Het middel is niet gevaarlijk of giftig voor u, uw huisdieren of de planten in uw tuin. We spuiten het op uw dak wanneer het droog is zodat het goed kan intrekken. U kunt gerust thuisblijven en daarna ook gewoon in de tuin zitten.

Neem contact met Morren Rietdekkersbedrijf  op voor meer informatie