Offerte
Aanvragen?
> Home / Onderhoud / Beestjes in het riet

Beestjes in uw rieten dak

Beestjes in het riet zijn in de meeste gevallen meer een irritatie voor de rietdekkers en bewoners dan dat het schadelijk is voor uw rieten dak. Beestjes komen vooral voor in geval van nieuwbouw of grote verbouwingen / vernieuwingen aan het rieten dak. Beestjes komen vaak voor na hele natte jaren. Ongedierte in het riet duurt nooit langer dan drie jaar.

Wat zijn beestjes of ongedierte in het riet? En wat kunt u er tegen doen?

Soorten beestjes in het riet


De meest voorkomende soort beestjes zijn de stofluizen. Zij vormen 95% van de gevallen. Stofluizen treden op bij vochtig weer en gedijen slecht in warme, droge omgevingen. Stofluizen voeden zich met mos, alg en schimmels. U ziet meteen de link met goed onderhoud van uw rieten dak en het voorkomen van beestjes. Een veel minder voorkomende soort beestjes is de rietmijt (Pyemotes Tritici). De rietmijt is een vervelender soort beestje omdat hij bijt. Met name rietdekkers hebben er tijdens werkzaamheden aan het dak last van.

 

Wat doe ik tegen beestjes in het riet?
U kunt een professionele ongedierte bestrijder inhuren tegen de beestjes. Zij zullen met sterke middelen ongeveer de zelfde methode gebruiken die we hieronder beschrijven. In de zomer komt het ongedierte door de warmte uit het riet, ze zoeken koelte en vocht.

U kunt ze verwijderen door stofzuigen en u kunt een anti luizen spray kopen bij tuincentra en daar uw kozijnen, vensterbanken en sponningen mee inspuiten. Een vochtige doek bespoten met het middel (bijvoorbeeld in de vensterbank) zal ook ongedierte aantrekken en doden.

 

Risicofactoren of mogelijke oorzaken voor ongedierte in het riet
De omstandigheden rondom uw pand kunnen de kans op beestjes vergroten. Denk met name aan veel vocht in en rond het gebouw tijdens de bouw, veel gebouwen bij elkaar en grondwerkzaamheden rondom het gebouw verhogen de kans op overlast. Ook riet dat verwaarloost is en alg en mos heeft, zal eerder kans hebben op beestjes.

Offerte aanvragen?
vrijblijvend advies op maat Offerte aanvragen

Gespecialiseerd in rietdekken, schoorsteenvegen, timmerwerk en dakkapellen

Onderhoud


Wanneer u kiest voor een inspectieovereenkomst van Morren Rietdekkersbedrijf, bent u er zeker van dat uw dak in perfecte staat is en blijft. We maken met u een afspraak voor kosteloze jaarlijkse inspectie van het dak.

Lees meer

Nieuw rietendak


De stijl van met riet gedekte gebouwen verschilt van boerderij tot landhuis. Doordat wij ruim 20 jaar ervaring hebben, kunnen wij een goed adviseren over materialen en rietdekkers technieken.

Lees meer